Er du i tvivl om du skal vælge sidde eller hoftetrapez? Tjek vores guide til at finde lige netop trapezen for dig!

HVAD ER FORSKELLENE PÅ TRAPEZER OG HVILKET TRAPEZ SKAL JEG VÆLGE?

Uden et godt trapez  ender man nemt sine sessions med ubehag, trætte arme og sandsynligvis rygproblemer i det lange løb. Det er derfor vigtig at finde en trapez der passer godt til ens kropsform, fordeler trækket fra kiten godt over ryggen og stadig giver en god bevægelighed.
Netop trapezet er noget der plejer at holde meget godt i forhold til andet udstyr og man kan derfor regne med at når man køber et trapez vil det kunne holde i en del år. Derudover bruger man sit samme trapez hver session lige meget om man sejler bølger eller freestyle og derfor er det netop med trapezet en god idé at købe noget kvalitativt godt selvom det måske koster lidt mere.

For at kigge lidt nærmere hvad man skal vælge kan man dele dem op i to overordnede typer trapez: siddetrapezer og hoftetrapezer.

HOFTETRAPEZ

Hoftetrapezer bliver nok brugt af omkring 80%-90% af alle kitere. Det er formet som et lidt større vægtløftsbælte og sidder omkring den nedre del af ryggen. Overfor et siddetrapez giver de mere fleksibilitet og bevægelighed da benene og hofterne er helt fri. Til gengæld er det her endnu vigtigere at de passer godt da de ellers kan trykke på ribbenene og flytte sig opad. Hoftetrapezer findes både i lidt stivere udgaver og lidt mere bløde. De stivere, såsom Mystic Majestic og Mystic Warrior, giver fantastisk support. De er lidt tykkere med ekstra polstring og giver god stabilitet og er meget behagelige at have på. De er rigtig gode hvis man nemmere kan få rygproblemer, eller bare godt kan lide at have rigtig lange sessions. De lidt blødere, såsom Mystic Artistic, har lidt mindre support og mere fokus på bevægelighed og

fleksibilitet og er perfekte til de mere tekniske sejlere der gerne vil lande nye tricks.

SIDDETRAPEZ

Siddetrapezer har deres rødder i windsurf og sejlads trapezer og sidder som navne antyder lidt lavere end hoftetrapezer. Det har derudover en sele rundt om hvert ben, lidt ligesom klatreseler. Det at siddetrapezet sidder lidt lavere og trækket fra kiten er lidt lavere har de to fordele at man kan holde en lille smule mere power og at man undgår at trapezen rykker opad og trykker på ribbenene. Siddetrapezer bliver ofte brugt af nybegyndere netop da de ikke rykker sig opad, da man her ofte har kiten lige over sig i kl 12 i længer tid. Derudover de gode hvis man har rygproblemer og kroniske rygsmerter, samt til racesejlads da man bedst kan holde mere power.

STØRRELSE OG PASFORM

Når man har fundet ud af hvad slags trapez man vil have, skal man finde ud af hvilken model man og størrelse der passer en bedst. Her er det bedste at prøve dem på. For det første skal man finde en model der passer godt til ens kropsform og behov samtidig med at det er en passende størrelse. Forskellige mærker har her forskellige modeller der ville passe forskellige kropsformer, og der findes også enkelte trapezer til kvinder, hvor der er taget specielt hensyn til de kvindelige former. Mht. størrelse skal man også tage hensyn til om man skal have en tyk våddragt på indenunder om vinteren.

KONKLUSION

For at opsummere er trapez nok den genstand man vil bruge mest når man er ude at kite og en genstand der i meget høj grad afgør hvor behageligt det er at være ude. Det er derfor vigtigt at finde noget der passer en godt og giver meget support. Det kan derfor godt betale sig at gå efter noget kvalitativt godt end at spare penge, da det kan være meget afgørende for hvor sjove ens sessions bliver. Endelig skal man, også selvom en trapez kan holde i rigtig lang tid, være opmærksom på at den kan blive blødere med tiden selvom den stadig er i god stand. Hvis man pludseligt oplever rygsmerter efter sessions hvor man ikke tidligere havde nogen, kan det være man skal skifte til noget nyt.