Guide til at vælge den rigtige våddragt

I størstedelen af Europa og specielt i Danmark er en våddragt en grundlæggende del af dit kite udstyr. Hovedformålet med en våddragt er at den skal holde dig varm mens du er på vandet og beskytte dig imod de elementer du vil støde på i vandet, såsom sten, grus sand muslinger osv.

Alle producenter af våddragter har sit navn på deres neopren og deres neopren er altid den bedste, dette gør opgaven i at finde den helt rigtige våddragt enormt svær.
Vi vil med denne guide, give dig et overblik over de forskellige typer neopren og synings metoder som forhåbentlig skal hjælpe dig til at vælge den helt rigtige våddragt samtidig vil vi præsentere dig for de forskellige typer våddragte og de forskellige typer materialer som bliver brugt.

Teorien bag våddragten

En våddragt er lavet af neopren. Som er et 100 % vandtæt syntetisk gummi materiale, bestående af tusinder af små luftlommer som giver neoprenens evne til at isolere. Neopren fås i flere tykkelser, jo tykkeren neoprenen er jo mere isolerer den. jo tættere neoprenen sidder på din krop desto mere varmer og isolerer våddragten. Det er derfor vigtigt at når du skal vælge våddragt at den skal sidde helt tæt og må ikke være løs. Da det vil mindske effektiviteten af våddragten. Våddragten fungerer ved at den suger vandet ind i dragten, hvorefter din krop opvarmer vandet i våddragten og holder derved holder på varmen i våddragten. Derfor vil en for løstsiddende våddragt miste sin effekt da våddragten vil blive skyllet igennem med vand og derfor når den ikke at holde på vandet og opvarme det.

Hvordan kommer vandet i våddragten?

Vandet kommer ind i våddragten igennem neoprenen, ved halsen, fødderne og hænderne samt gennem lynlåsen og syningerne i dragten. Du vil opleve mest gennemstrømning gennem lynlåsen og i syningerne. Derfor gør de fleste våddragt producenter også meget arbejde i at lave nogle våddragter hvor vandet har svære ved at komme ind i syningerne og lynlåsen.

Tykkelse på Våddragten

Som sagt tidligere, så jo tykkere din våddragt er jo mere varmer den. Men når din våddragt bliver tykkere vil fleksibiliteten af våddragten og mindskes. Du vil derfor opleve at du vil være mindre fleksibel i en vinter våddragt end en sommer våddragt.

Våddragtens tykkelse er målt i Millimeter og er typisk opdelt i våddragten. f. eks. vil en sommer våddragt hedde 3/2 Millimeter betydende at den er 3mm i torso området, som skal bruge varmen og 2mm i arme og ben for bedre at kunne bevæge sig i den.

Der bruges typisk 3 typer tykkelser på våddragter.

Sommer våddragt = 3/2 mm

Forårs/Efterårs våddragt = 5/4/3 mm

Vinter våddragt = 6/5/4 mm

Dernæst findes der forskellige typer våddragter.

Shorty

Der findes mange forskellige shorty modeller, du kan få med korte ben og korte arme, Så kan du få med lange ben og korte arme osv. Det som kendetegner det til at være en shorty model er at den enten har korte ben eller korte arme eller begge dele.

Full Våddragt

Det som kendetegner en full våddragt er at du er dækket af neopren fra top til bund, Det er typisk denne model man ser flest af. Det skylde at de laves i forskellige tykkelser til alle årets perioder, en 3/2mm til sommer, 5/4/3 til forår og efterår og 6/5/4 til vinter.

Hooded

Den hooded våddragt er som navnet også angiver, en våddragt med hætte, det er typisk kun vintermodeller som bliver lavet med hætte. De bliver lavet så du ikke også skal holde styr på en hætte når du skal ud, men ved at den er indbygget i våddragten.

Materialer og syninger

Våddragter vil have forskellige konstruktioner, som vil hjælpe med at kategorisere typen og prisen på våddragten. jo flere features som våddragten har jo dyre vil den også være. En våddragt med limede syning, backup system og bedre isolerende lynlås vil typisk være dyre. Derudover har selve syningerne på dragten også meget at sige om prisen på våddragten og selvfølge kvaliteten af neoprenen.

Forneden bliver de forskellige måde at sy en våddragt på gennemgået.

Overlock

Overlock giver stærke syninger. Det er dog en gammel måde at sy på, da det ikke giver så god en isolation som de andre måde at sy på. ved overlock penetrere nålen flere hundrede huller igennem våddragten som give vandet flere muligheder for at sive ind i våddragten, og derved isolere dig mindst. Overlock er den nemmeste måde at sy på, og det vil typisk også være de billigste våddragter som er syet med overlock.

Flatlock

Flatlock er en videreudvikling af overlock syningerne. Det er en stærk syning og mere behagelig at have på end overlock syningerne. Men der er stadig meget vand som løber igennem syningerne da den er ligeledes med overlock lavet af mange penetrerings huller i neoprenen. Flatlock kan bruges i sommer våddragter, da du sagtens kan holde varmen når der siver vand ind. Men som vinter våddragt skal du holde dig lang fra flatlock, da du nemt vil blive kold.

Limede syninger

Hvis du gerne vil have en top våddragt som er 100 % vandtæt i syningerne. Så skal du vælge en våddragt som har limede syninger. Her kan vandet kun komme ind igennem hals, arme og ben. Det gør derfor også våddragten dyere, men tilgengæld vil du også få en våddragt som holder dig varm igennem hele din session.

Blindstitched

Blindstitching er sammenlignet med flatlock og overlock, en helt anden verden. Det som gør Blindstitching unikt er at syningerne ikke går hele vejen igennem våddragten derfor vil der ikke kunne komme vand igennem ved syningerne. Dermed er du garanteret en vandtæt våddragt ved syningerne, samtidig med at den er fleksibel og stærk.

Vedligeholdelse af våddragten

God vedligeholdelese af din våddragt er med at at den holder sig i mange år frem. Hvis du har haft din våddragt i saltvand vil salten tære på dine syninger, derfor skal du huske at rense din våddragt i fersk vand efter at have haft brugt den i saltvand. Du kan eventuelt vaske den med lidt våddragt shampoo, som vil holde din våddragt frisk.

Når du klæder om fra våddragt er det derudover vigtigt at du ikke tramper den af på jorden men stille og roligt tager den af, og undgå helt at der kommer sand og jord på våddragten. Du kan eventuelt bruge en omklædningsmåtte så sikrer du dig imod at din våddragt bliver sandet eller jordet til.

Vores sidste ord

Vi håber denne guide til at vælge den rigtige våddragt, har gjort dig klogere på hvad du skal ud og kigge efter. Hvis du har nogle spørgsmål eller vil have vejledning til at bestille den helt korrekte våddragt så er du meget velkommen til at kontakte os på info@boardriders.dk eller på tlf 40523808